Waarom tobben zo veel aquarianen met alg. Terwijl er ook aquarianen kunnen prima planten laten groeien onder een T8 of zelfs een gloeilampen. Gebruikten ze speciale producten? Of hebben ze speciale planten?
Hieronder een 6 tal punten om eens goed door te lezen als je je algen kwijt wil raken.
1
verlichting
De meeste van onze aquariumplanten kunnen prima overweg met een lage verlichting. Kijk eens naar de bakken van topaquascapers zoals Oliver Knott of Takashi Amano. Beiden gebruiken doorgaans weinig licht (hoewel Amano het niet graag toegeeft) om algen te vermijden en de bak in topvorm te houden. Je plantjes groeien trager met weinig licht, maar ze kunnen wel goed groeien zonder algen.
Veel licht is niet verkeerd. Alleen moet je dan wel genoeg voedingsstoffen (inclusief CO₂) voorzien. Eigenlijk moet je verlichting beschouwen als het gaspedaal van je wagen. Druk je die meer in, dan gaat je auto sneller rijden maar je verbruik gaat ook pijlsnel omhoog. Hetzelfde geldt voor je verlichting: plaats je meer licht boven je bak, dan groeien je planten sneller en hebben ze ook meer voedingsstoffen nodig. Meestal gebruiken we veel licht en weinig meststoffen. Je ziet het al aankomen: de plantjes blijven stevig doorgroeien tot de middag en dan vallen ze stil, want hun “benzine” is op. Het gevolg? … je krijgt algen!
Het is eigenlijk vrij eenvoudig: beperk het licht en focus eerst op de plantengroei en de voedingsstoffen, vooral CO2. Want zodra alle planten goed groeien zonder algen, dan pas kun je langzaam het licht opschroeven. Verschijnen er algen? Licht terugschroeven of voedingsstoffen verhogen … Er zijn planten die meer licht behoevend zijn dan ander, let hier op bij de aanschaf.
2
CO₂
Denk even terug aan het voorbeeld van de auto bij 1. Als je de verlichting (= gaspedaal) verhoogt, stijgt de vraag naar CO₂ (= benzine). Hoe meer licht je dus toevoegt, hoe meer meststoffen en CO₂ je zal moeten toedienen. Doe je dat niet, dan krijg je gegarandeerd algen want je plantjes vallen net als de auto stil.
Algen die voorkomen bij een CO₂ tekort zijn voornamelijk draadalg, baardalg en puntalg. Misschien ben je één van die al tegen gekomen? Wel, dan weet je dat je waarschijnlijk een CO₂-tekort hebt in je bak …
Je kunt kiezen om CO₂ toe te voegen. Er zijn meerdere methodes. Om te meten of er voldoende CO₂ in je aquarium aanwezig is neem dan een CO₂ checker. Let wel je ziet wat er 2 uur geleden aan CO₂ in de bak was. (Kijk dan ook even 2 uur nadat het licht uit is of hij nog groen is). Pas de verlichting hier bij aan. Alleen kijklicht (dimmen of 1 lamp) in de avond.
3
meststoffen
Denk even terug aan het voorbeeld van de auto onder nummer 1. Als je de verlichting (= gaspedaal) verhoogt, stijgt de vraag naar voedingsstoffen (= benzine). Hoe meer licht je dus toevoegt, hoe meer meststoffen je zal moeten toedienen. Doe je dat niet, dan krijg je gegarandeerd algen. Als je kraanwater gebruikt heb je altijd kalium en ijzer tekort. Om je planten te laten groeien heb je niet genoeg aan de afbraak van het visdieet. Aan het blad van de planten kun je zien wat voor gebrek je planten hebben. Helaas heb je veel ervaring nodig om dit te zien.
Het is eigenlijk vrij eenvoudig: koop meststoffen. Als je geen CO₂ gebruikt heb je aan een micromeststof (ijzer) met Kalium genoeg. Anders is het aan te raden ook nitraat en fosfaat (verhouding 10:1) toe te voegen. Doe dit geleidelijk tot dat de algen verdwijnen. Er zijn allerlei recepten te vinden op internet, maar ik adviseer zo laag mogelijke dosis dan hoef je ook niet zo veel water te verversen. Bedenk wel: meststoffen veroorzaken geen algen. (Je kunt meten voor waterverversing hoeveel nitraat er in je water zit en dit aanvullen tot 5ppm).
4
circulatie
Heb je misschien al gemerkt dat je planten op bepaalde plekken beter of slechter groeien dan elders in je aquarium? Watercirculatie is de vaak het probleem. Planten moeten wachten wat er aan voedingsstoffen langs hun bladeren stromen. Bij CO₂ is dat helemaal het geval. In dode hoeken zie dan ook alg, vooral baardalgen.
De instroom gaat langs de oppervlakte en gaat via de bodem terug naar de instroom. Instroom en uitstroom zitten dus aan de zelfde zijde van de bak, waarbij de uitstoom bij de bodem. Pomp per uur twee keer de inhoud van de bak rond. De uitstroom kun temperen met allerlei “uitstroommonden”, waarbij de Lelie pijp de bekendste is.
5
de Kh
De hardheid van je water is bepalend hoe veel CO₂ er voor je planten beschikbaar is. Dit is misschien wat kort door de bocht maar bij een Kh van 4 groeien je planten gemakkelijker dan bij een Kh van 8. Als je kraan water heb met een hoge Kh verlaag die dan met regenwater, als tenminste een regenton kunt aansluiten. Overweeg anders osmose water.
Echt nodig is dit niet want ik onderhoud een bak met een Kh 8 (en geen CO₂ toevoer) en geen alg ( wel 2 T8 buizen).
De Kh is misschien een verouderde term, maar aquarianen gebruiken hem nog steeds. Bij je watermaatschappij wordt deze term niet meer gebruikt dus moet je die met een testzetje uit de winkel het zelf bepalen.
6
onderhoud
Net als je auto, moet ook je aquarium af en toe eens op onderhoud. Een goed onderhouden bak heeft sterke, gezonde planten die op hun beurt voor een betere waterkwaliteit voor de vissen en garnalen zorgt. Het blijft een kunstmatig biotoopje waar je vuil uit moet halen. En de planten zullen gesnoeid of getopt moeten worden.
Wat moet je verstaan onder goed onderhoud?
• Zeker 1x per in de 2 maanden je filter schoon maken voor de helft. Als hij dichtslibt geef je te veel voer of te weinig nitraat.
• Wekelijks de druk van je CO2 controleren (als je die gebruikt) en de fles vervangen wanneer je ziet dat hij bijna leeg is. (Controleer maandelijks je pH meter ).
• Wekelijks het water verversen. Een waterverversing van 20% elke week is minimaal. Niet alleen verwijder je zo afvalstoffen, je brengt ook verse mineralen (kalk en magnesium) in je bak. Hevel de troep onder in de bak weg (als je dat er ligt let dan op dat je niet teveel voert).
• Regelmatig meststoffen toevoegen. Vooral de CO₂ fluctuatie geeft alg.
• Ga eerst met de planten bezig, daarna alle “stof” van de bladeren waaieren en dan water verversen. “Stof” geeft algen die aan de bladeren gaan groeien.