Potjes planten meststof
Verkrijgbaar op de bijeenkomst avonden.
Hoe we zelf uit poeders een basis oplossing kunnen maken. NKP staat voor de bemeststoffen: Stickstof (N), Fosfaat (P) en Kalium (K).
In de vereniging doen we dit al jaren met de micro-elementen. Met de potjes ”ijzer” die Theo Verhij bij onze vereniging heeft introduceert. Zelf gebruik ik deze meststof ook. Daarnaast maak ik ook een basis oplossing macro-elementen NPK zowel voor mijn eigen aquarium als voor enige leden en de aquariums die de vereniging voor de verzorgingshuizen van “Driezorg” onderhoud. Die in de verzorghuizen hebben geen CO₂ voorziening maar staan er, sinds we ze extra plantenvoeding geven, een stuk beter bij. Het eeuwige draadalg probleem is zo in deze bakken opgelost. De planten zijn een stuk forser geworden. We kunnen nu oogsten uit deze bakken terwijl we eerst altijd bij moesten poten. Het zijn dan ook geen “cryto-aquariums” meer maar bakken met een mooie begroeiing. Doordat we maar maandelijks water verversen zullen het nooit top bakken worden, maar wel goed uitziende aquariums.
Wij gebruiken voor deze bakken het recept wat in het maandblad stond. Mijn ervaring is dat bij ons “Zwols” kraanwater.
De inhoud van een potje:
• Kaliumnitraat (KNO3): 41 gram
• Kaliumfosfaat (KH2PO4) : 3,4 gram
De inhoud van het potje los je op in een halve liter kraanwater. Elke week doseer je 15 ml per 100 liter aquarium water. In een aquarium van 160 liter doseer je dus elke week 16 ml. Je kunt dan in het potje 16 gram water afwegen en hier een maatstreepje zetten. Zo kun je elke week gemakkelijk doseren. Heb je een aquarium Inhoud van 260 liter en je wilt 25 ml doseren dan kun je het potje oplossen in 962 ml water. Hiernaast of onder staat een rekenhulp.
Een doseerfles die je overhoud van was of schoonmiddel kun je ook goed gebruiken. Wel goed omspoelen (min 5x) voor gebruik. De dop is speciaal ontworpen voor dosering (nl. lekvrij).
Waarom probeer je dit zelf niet uit? Je kunt mij voor advies vragen of Gerrit Pots die het net als enkele andere leden van vereniging het ook gebruikt. Vooral het Kalium is in veel aquaria te weinig aanwezig. In leidingwater zit geen kalium en visvoer bevat ook matig kalium, daar visvoer veel eiwit bevat. Algen hebben eigenlijk geen kalium nodig, maar stengelplanten juist des te meer voor de stevigheid. Kalium gebrek zorgt voor algen groei en wegkwijnende planten. Wat extra stikstof en fosfaat in je bak kan geen kwaad. Vaak werken deze stoffen in een wat vuile bak om het afval door bacteriën sneller te laten afbreken. (In een vuile bak is altijd een gebrek aan nitraat en te veel aan overige stikstof verbindingen). Kalk en magnesium zit voldoende in het kraanwater. Dus wil je het een keer proberen kom naar een van onze bijeenkomsten. De kosten € 2,50 per potje.
Marcel Bennik.
Rekenhulp
Fles met doseerdop.
Voor de mensen die geregeld hun ppm waardes meten willen weten wat je nu eigenlijk toevoegt.
Een dosering van 10 ml per 100 liter aquarium water zorgt voor een ppm verhoging van je nitraat met 5, je fosfaat met 0,5 en je kalium waarde met 3,5 ppm. (Als je een potje oplost in 0,5 liter water).
Veel setjes voor het meten van aquaruimwater bevatten kalium en nitraat meting. Fosfaat zit er meestal niet in. Dit moet je apart meten. Men gaat er van uit dat je bij de bemesting een verhouding van 1 op 16 tot 1 op 10 aanhoud tussen nitraat en fosfaat. Deze verhouding kennen we van de “Redfield ratio”. Hier ben ik ook van uit meegegaan in mijn mengsel.
Maar ieder aquarium is anders door een ander vissen bestand en andere plant keuze. Bij CO₂ toedienen in je bak zul je veel meer planten voeding moeten geven. Reken bij veel planten en Voor de mensen die geregeld hun ppm waardes meten willen weten wat je nu eigenlijk toevoegt.
Reken bij veel planten en CO₂ op 3x zoveel NPK. Daarom is meten van je waarden een goed idee. Je weet wat je doet. Met deze rekenhulp kun je makkelijk je dosering uitrekenen.